De Rattery

Waar komt de naam rattery Muizerd vandaan? Dat zal ik je uitleggen. Al mijn ratten zijn op de eerste plaats ten alle tijden mijn huisdieren. Ik ben begonnen met 2 Siamees mannen en 2 husky dames. Eén van die husky dames heet Muis. Muis is een prachtige eigenwijze en aanwezige dame, die op een of andere manier al snel de koosnaam Muizerd heeft gekregen. Zij heeft zo een uitgesproken karakter, en zo lief vooral, dat ik heb besloten om mijn rattery naar haar te vernoemen, en zo is rattery Muizerd ontstaan. 

Sinds ik ratten heb, ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in alles rondom deze enorm interessante beestjes. Wat hebben ze nodig qua voeding, huisvesting? Hoe zit het met de genetica? Wat komt er kijken bij het fokken van een nestje rittens? Wat wil ik eigenlijk? Waarom wil ik fokken?

 

Fokdoelen.
Voordat je zomaar kunt beginnen met fokken, moet je toch minimaal een doel hebben. Je moet iets willen bijdragen of zelfs willen verbeteren. Aangezien mijn ratten in de eerste plaats als huisdier bij mij zijn, staat bij mij het karakter voorop. Ik wil ratten die tam zijn, sociaal, en het liefst lekker knuffelig. Daarnaast is voor mij de gezondheid het allerbelangrijkst. Ratten worden over het algemeen al niet oud, dus hier valt nog heel veel op te verbeteren! Om zo gezond mogelijk te kunnen fokken, is het enorm van belang dat je een duidelijke stamboom hebt. Mede daarom werk ik met een andere soort stamboom dan die de meeste rattery's gebruiken. Ik heb voor mezelf een stamboom ontwikkeld, waarin ik zoveel mogelijk informatie kan terugvinden en die ik makkelijk en heel snel kan aflezen. Buiten de stambomen heb ik een nog veel uitgebreidere administratie. Er is namelijk veel meer wat ik wil weten buiten alleen de afkomst om. Zo wil ik weten of er in een eerder nest doodgeboren rittens waren, rittens met problemen, gedragsveranderingen bij moeder enzovoorts. Tijdens de zwangerschap wordt moeders ook wekelijks gewogen. De kleinste afwijkingen en/of veranderingen worden allemaal bijgehouden om een zo goed mogelijk eindresultaat te krijgen; namelijk goede en gezonde rittens.

Naast karakter en gezondheid is natuurlijk het uiterlijk ook belangrijk. Buiten dat ik mijn ratten graag wat groter heb, probeer ik ook om binnen bepaalde variëteiten te blijven. Zo ben ik vanaf het begin al een groot fan van juist de ratten die je niet standaard ziet. De bonte rat, variberken, dalmatier, masked, patched en de prachtige siamees. Dat zijn dan ook de hoofdlijnen waar ik mij op richt. Ik probeer zoveel mogelijk te fokken op zwartoog en voornamelijk dumbo oor. Ik heb 3 foklijnen waar ik mij vooral mee bezig houdt;

siamees, marter en variegated/bont.