Mijn kooien

 

De ratten van Rattery Muizerd hebben hun eigen rattenkamer! Ik heb een kamer volledig ingericht puur en alleen voor de ratten. Hier verblijven alleen mijn eigen dieren. De paring, zwangerschap en geboorte vinden plaats in de woonkamer. Daar groeien de rittens dus ook op. De paring laat ik ook graag in de woonkamer plaatsvinden, zodat ik een precieze dekkingsdatum weet, en weet hoe lang elk vrouwtje zwanger is.

 

Mijn eigen volwassen dieren wonen in een Little Zoo Venturer / Keddoc animal home penthouse. Deze kooien hebben een afmeting van 93x68x144 en biedt plaats voor 12 ratten. Ik gebruik de kooien momenteel volledig, maar ze zijn heel makkelijk op te spitsen in 2 delen, waar elk 6 ratten in kunnen. 

 

 

 

 

De koppeling en paring gebeurt bij mij in een duna. In een duna heb ik goed overzicht doordat de bovenkant van doorzichtig plastic is. Ik heb alle maten duna staan, en per situatie kies ik de meest geschikte maat. Een zwangere dame bevalt ook in een duna. Dit is veilig voor de rittens, ze kunnen namelijk nergens door tralies heen of naar beneden vallen. Ook heeft een duna rondom geen tralies, waardoor het net even wat warmer blijft voor de rittens. 

 

Wanneer de rittens 3 weken oud zijn, verhuizen zij met hun moeder naar een traliekooi. Ik gebruik hiervoor de Ferplast Furat (78x48x70) en de Savic Zeno 2. (80x50x70) Deze kooien zijn bijna even groot, en ideaal voor opgroeiende rittens. Hier leren de rittens klimmen.

Wanneer het mogelijk is, probeer ik 2 nestjes altijd samen te laten opgroeien. Zodra de rittens 3 weken zijn en naar de grote kooi verhuizen, dan zet ik de 2 nesten en moeders graag allemaal bij elkaar. Ik merk dat dit de moeders wat extra rust geeft (ze voeden ook elkaars jongen) en voor de rittens is er meer ervaring om op te doen. Meer speelmaatjes om mee te ravotten en 2 moeders om vaardigheden van te leren. Dit doe ik uiteraard alleen als ik er volledig zeker van ben dat de moeders elkaar en de rittens gaan accepteren. 

Inrichting

Ratten zijn hele slimme dieren en kunnen zich daardoor  snel vervelen. Het is daarom belangrijk dat je je kooi met veel verschillende dingen inricht, en dit het liefst regelmatig veranderd. Denk aan plateaus, hangmatten, klimmateriaal, knaagmateriaal, voerverrijking, buizen, loopwiel (>30cm) en huisjes of sputniks.
Zelf maak ik ook gebruik van voerpuzzels. Je zult merken dat je een heel ander dier gaat zien op het moment dat ze moeite moeten doen voor iets lekkers. Natuurlijk kun je ze ook gewoon een snoepje uit je hand geven, of de groente gewoon in een bakje aanbieden, maar het is voor ratjes belangrijk dat ze afwisseling en uitdaging hebben. Er zijn enorm veel manieren van verrijking, waardoor je het eten net even iets anders kunt aanbieden. 

 

Ratten in de natuur zijn een groot gedeelte van de dag druk met het zoeken naar eten. Onze ratten die wij als huisdier houden, krijgen eigenlijk vaak hun eten standaard in een bakje. Dit biedt natuurlijk veiligheid, om altijd te weten dat er eten is en ook waar dit is. Maar het wordt ook snel saai voor ze. Om hier iets aan te doen, kun je het bijvoorbeeld verstoppen. Of je kunt het uitstrooien over de bodembedekking waardoor ze het echt moeten zoeken. Ook kun je overwegen om eens wat levende insecten te geven in plaats van gedroogd. Kleine dingetjes die voor je rat toch een groot verschil maken!