Introduceren
Het is eindelijk zover; je kunt binnenkort je nieuwe rittens ophalen! Maar wat dan? Hoe zorg je ervoor dat ze uiteindelijk met de bestaande rattengroep samen in één kooi kunnen wonen? Om dat een stuk makkelijker te maken, zal ik je hieronder wat tips geven en uitleggen hoe en wanneer je het best nieuwe rittens in de groep kunt introduceren. Dit is hoe ik het geleerd heb, en wat ik adviseer. Er zijn uiteraard meerdere manieren om te introduceren.
Voordat je kunt gaan introduceren is het belangrijk dat de rittens op het juiste gewicht zijn. Voor vrouwen adviseer ik 220-250 gram en voor mannen 250-270 gram. Kleine rittens zijn nog niet opgewassen tegen een volwassen rat van misschien wel 500/600 gram en 1 beet kan dan al snel fataal aflopen. Neem daarom geen onnodig risico door toch al eerder te gaan beginnen met introduceren. Omdat mijn rittens de rattery mogen verlaten met 6 weken én een gewicht van 120 gram, zijn ze dus op dat moment nog niet zwaar genoeg voor een introductie. Je zult de rittens dus nog een tijdje apart moeten houden. Vaak zie je adviezen voorbij komen dat je de kooien naast elkaar moet zetten zodat ze alvast aan elkaar kunnen 'wennen', doe dit alsjeblieft niet. Ratten kunnen soms erg territoriaal zijn, en het is dan heel frustrerend als je wel andere ratten kunt zien, ruiken en horen, maar er niet bij kunt. Dit kan zorgen voor frustratie die er dan tijdens het koppelen uitkomt.

Belangrijke 'regels'
>Zorg dat je voldoende tijd hebt. Ga een introductie niet overhaasten en start bij voorkeur wanneer je een paar dagen vrij bent. Natuurlijk kun je wel even de deur uit, maar als je hele dagen weg bent, is het verstandig om nog even te wachten met de introductie. Je wilt er natuurlijk wel bijzijn om in te grijpen wanneer dit nodig zou zijn.
>Haal de ratten niet tussendoor uit elkaar. Zodra je de introductie start, laat ze dan ook bij elkaar zitten. Haal er niet 1 uit om even lekker te knuffelen, dat kan allemaal later weer. Het kan voor een rat erg frustrerend zijn als ze een nieuwe rat tegenkomen, maar niet de tijd hebben om voldoende kennis te maken. Ook dit kan voor frustratie onderling zorgen.
>Zorg voor de juiste materialen. Een introductie kan er soms hard aan toegaan. Ga dan niet met je handen de ratten uit elkaar halen, maar zorg dat je bijvoorbeeld een pollepel bij de hand hebt. Zo kan een rat niet per ongelijk in je handen bijten.
>Bij bloed, direct uit elkaar. Het kan heel spannend zijn om ratten te introduceren. Zeker als je er nog niet zo ervaren mee bent. Maar geen zorgen; de stelregels is "geen bloed, dan gaat het goed". Ook al ziet het er misschien wat heftig uit, zolang ze elkaar niet verwonden, probeer ze dan niet te vroeg uit elkaar te halen. Dit kan het later alleen maar moeilijker maken.
De introductie stap voor stap
Stap 1. De kennismaking.
Je gaat de huidige rattengroep laten kennismaken met de rittens. Doe dit op neutraal terrein waar nog niemand geweest is. Ik doe dit zelf altijd graag in een (kleine) duna. Belangrijk is dat de duna zo leeg en saai mogelijk is. Dus alleen bodembedekking, een flesje drinken en wat voer over de bodem heen verspreid. Hoe kleiner de duna, hoe meer je de ratten als het ware dwingt om elkaar tegen te komen. Zorg ervoor dat er geen huisjes, speeltjes, hangmatjes of andere inrichting aanwezig is. Dit zouden de ratjes kunnen claimen en verdedigen tegenover de rest. Laat de ratten hier minimaal 24 uur inzitten. Omdat ratten 's nachts het meest actief zijn, is dit ook het moment om wat extra in de gaten te houden. Als je ze de volgende ochtend met z'n alle slapend op 1 hoopje aantreft (en dit gaat 24 uur goed en gezellig) dan is het tijd voor stap 2.
Stap 2. De inrichting.
Als stap 1 minstens 24 uur zonder problemen is verlopen dan is het tijd om de kooi een klein beetje te gaan inrichten. Neem hierin de tijd en overhaast dit niet. Een goede inrichting om mee te beginnen is een platte hangmat (zonder inkruip) of een huisje met meerdere uitgangen. Het is belangrijk dat ze elkaar niet ergens kunnen klemzetten. Wanneer je begint met 1 hangmat, is de kans groot dat ze daar allemaal op willen liggen. Op die manier gaan ze steeds meer samen slapen, waardoor het steeds meer 1 groep ratten wordt. Als ze hierin weer allemaal samenslapen en er zijn geen problemen (voor minimaal 24 uur), kun je weer een stapje verder.
Stap 3. Een grotere kooi.
Als ze samen slapen, dan is het tijd voor wat meer ruimte. Dit zou bijvoorbeeld al de permanente kooi kunnen zijn, maar dan is het wel belangrijk dat deze helemaal schoon en geurvrij is. Ook is het een noodzaak dat er grote deuren inzitten, zodat als het misgaat, dat je er wel bij kunt. Verhuis de bodembedekking en de hangmat/huisje uit de duna naar de andere kooi. Dit is belangrijk zodat de geur van iedereen direct in de kooi aanwezig is. In een grotere kooi hebben ze wat meer ruimte om elkaar te ontlopen. Als ook dit 24 uur goed gaat zonder problemen dan kun je weer een stap verder. Mochten er tijdens de introductie toch ergens problemen zijn, waar dan ook, dan doe je gewoon een stap terug.
Stap 4. De kooi inrichten.
Als het met 1 hangmat goed gaat, dan kun je langzaamaan meer dingen in de kooi toevoegen. Probeer dit ook niet te overhaasten. Je kunt bijvoorbeeld elke 24 uur 1 of 2 dingen aan de kooi toevoegen. Let wel op; geen huisjes of hangmatjes met maar 1 uitgang. Denk aan plateau's, touwen, sputniks (alleen de grote hangboog), platte hangmatten etc etc. Als het goed blijft gaan, dan kun je langzaam de kooi gaan opvullen, gaat het toch wat mis, dan haal je gewoon weer een beetje eruit. In deze stap kun je ook het voer in bakjes gaan aanbieden, begin wel altijd met meerdere bakjes, zodat niemand voer zou kunnen claimen.
Is alles gelukt en zitten alle ratten nu bij elkaar in 1 kooi? Gefeliciteerd! Je hebt ze succesvol aan elkaar gekoppeld. Mochten er later ooit weer nieuwe ratten bij komen, dan herhaal je al deze stappen weer van voor af aan. Als je niet helemaal zeker weet of het goed gaat, of je hebt andere vragen, dan kun je altijd met mij contact op nemen en dan help ik je graag!