Vachtsoorten

Je zult inmiddels ongetwijfeld al weten dat ratten er werkelijk zijn in alle soorten en maten. Ik kan mij goed voorstellen dat je, zeker als beginnend rattenbaasje, door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik besloten om je daarmee een beetje verder te helpen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je via mijn website alles te weten kan komen wat je zou willen weten, denk aan de benamingen van de kleuren, de verschillende tekeningen, oogkleuren, oorstanden, en natuurlijk de verschillende vachtsoorten. 


De vacht bestaat uit 2 delen: de ondervacht en de dekvacht. De ondervacht bestaat uit fijne, donzige haartjes en heeft een isolerende werking. De dekvacht bestaat uit langere haren die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Door deze ligging is het waterafstotend. De vacht biedt de rat bescherming tegen de kou, maar ook tegen de warmte. Door de vacht overeind te zetten, houden ze de warmte vast. Je kan dit weleens zien als je ratje het koud heeft of zich niet zo lekker voelt. 

Ook is hun vacht onmisbaar in de onderlinge communicatie. Als ratten zich boos of bedreigd voelen, kunnen ze hun vacht opzetten. Ze zetten hierbij alle haren overeind waardoor ze veel groter lijken. Ze gaan dan ook vaak hun rug bol maken en hoger op de pootjes staan, dit wordt egelen genoemd. 

 

Aan de rechterkant op deze pagina kun je de links vinden naar de pagina's waarin ik sommige vachtsoorten apart beschrijf en toelicht. Momenteel begin ik met de vachtsoorten die ik zelf fok of heb als huisdier. Later zal het worden aangevuld.