Fuzz/Naakt

Fuzz en naakt zijn absoluut niet hetzelfde. Een fuzz rat heeft wimpers, snorharen en donshaartjes over zijn hele lichaam. Naakt heeft dit niet en is ook echt naakt. Fuzz wordt veroorzaakt door een ophoping van hoorncellen. Hierdoor kunnen de haartjes er niet doorheen komen. Fuzz ratten hebben korte, gekrulde snorharen. Door de sterke krulling van de weinige haren die een fuzz heeft, kunnen de wimpers in de ogen groeien. Dit kan gaan irriteren en zelfs voor serieuze oogproblemen zorgen. Het is daarom belangrijk om goed op te letten of er geen wimpers ingroeien. 

Omdat een fuzz geen vacht heeft die hem beschermd, is zijn huid erg kwetsbaar. Bijna altijd zitten er krasjes en andere kleine oppervlakkige wondjes op de huid. Als je dit niet optijd ziet, of verkeerd verzorgd, kunnen er makkelijk abcessen ontstaan door de wondjes. Ook kan de huid makkelijk uitdrogen en snel verbranden in de zon. Hier moet je dus goed rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld de huid op zn tijd even insmeren met babyolie. Omdat ratten onderling communiceren door gebruik van (onder andere)  hun vacht, kan het gebeuren dat er een miscommunicatie tussen een fuzz en zijn soortgenoten optreedt. 

Bij vrouwelijke fuzzen komt het regelmatig voor dat ze lactatieproblemen hebben. De melkproductie komt dan na de bevalling niet op gang en de moeder kan haar rittens dus onmogelijk voeden. 


Fuzz ratten hebben op hele jongen leeftijd, net als andere rittens, gewoon een vacht. Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 weken (de tijd voor de vachtwissel) dan valt de vacht grotendeels uit en komt ook niet meer terug.