Veelgestelde vragen


Allereerst wil ik voorop stellen dat iedereen altijd welkom is met al zijn of haar vragen en dat domme vragen niet bestaan! 

(Oké, misschien wel bestaan, maar niet zo worden behandeld haha). 


Ik vind het alleen maar enorm fijn als je je als nieuw rattenbaasje zo goed mogelijk wilt voorbereiden op de komst van je nieuwe huisdiertjes. Omdat ik vaak dezelfde vragen gesteld krijg, heb ik hier een overzicht van de meestgestelde vragen. Dit scheelt mij een hoop tijd met vaak dezelfde berichtjes beantwoorden en heb jij als rattenbaasje wat sneller een antwoordt op informatie die je zoekt. 

 

Hoeveel ratten kan ik het beste nemen?
Ratten zijn groepsdieren dus die hebben minimaal 1 soortgenoot nodig. Zelf zou ik adviseren om minimaal 3 of 4 ratten samen te houden. Als je 2 ratten neemt, zit je al vrij snel met een probleem als 1 van de 2 uiteindelijk komt te overlijden en moet je toch zo snel mogelijk op zoek naar een nieuw maatje voor je overgebleven rat. En dat terwijl je misschien eerst de tijd wilt hebben om het verlies van je ratje voor jezelf te verwerken. Met een groter groepje heb je dat probleem niet.

Hoe werkt het reserveren/uitkiezen van de rittens?
Bij Rattery Muizerd mag iedereen zijn/haar eigen rittens uitkiezen. Het worden ten slotte jullie nieuwe huisdieren, en het is niet aan mij om te beslissen welke dieren dat gaan worden. Zodra de rittens tussen de 2 en 3 weken oud zijn, worden er individuele foto's gemaakt. Dit gebeurt bewust op die leeftijd, omdat dan de vacht volledig is doorgekomen en de oogjes zijn geopend. Je weet dus precies wat je reserveert. (rode of zwarte ogen, gladhaar, rex of misschien wel harley etc etc) Dan krijgt iedereen van mij bericht, dit gebeurd op volgorde van de wachtlijst. Wie als eerste zijn reservering heeft gemaakt, mag dus ook als eerste rittens uitkiezen. Let op: zodra je een keuze hebt gemaakt, zijn je rittens pas definitief voor jou na aanbetaling van 50% van het totaalbedrag. 

 

Hoe blijf ik op de hoogte van de zwangerschap/bevalling/opgroeien van de rittens?
Via mijn Facebook pagina zal ik zoveel mogelijk updates plaatsen. Mocht je nou geen Facebook hebben, geef dit dan even aan bij je reservering. Ook kun je sinds kort de updates op de website volgen. De mensen die geen Facebook hebben, kunnen dan ook volledig up to date blijven!

 

Wij twijfelen of ratjes wel iets voor ons zijn, mogen we eerst even komen kennismaken en ratjes ervaren?
Dit is een hele tijd wel mogelijk geweest, maar hier ben ik mee gestopt. Dit gaat in de toekomst ook niet meer terugkomen. Dit is een te groot risico voor mijn dieren wat betreft stress en eventuele overdraagbare virussen/bacteriën. Als je wilt weten hoe ik mijn eigen dieren huisvest, kun je de foto's bekijken in het kopje "mijn kooien". 

Ik zoek rittens die stil blijven zitten en heel de dag bij mij zitten om te knuffelen, heb je die?
Nee, die heb ik niet. Een ritten is een jong dier met veel energie, die graag alles wilt ontdekken. Natuurlijk zitten ze wel eens stil, ze moeten soms ook even uitrusten, maar ze zullen niet een hele of halve dag stil bij je willen zitten. Als ze wat ouder worden, worden ze vaak vanzelf rustiger. Dames zijn vaak op latere leeftijd nog wel wat actiever dan de mannen, maar ook daarin heb je altijd uitzonderingen. Ook is het nooit een garantie dat jouw rat ook echt een knuffelrat is/wordt. Sommige ratten vinden het (net als sommige mensen) gewoon net fijn als er met ze geknuffeld wordt. 

Kan ik mijn ratten zindelijk maken?
Ja dit kan zeker! Als je iedere keer de keuteltjes in het toiletje blijft leggen, gaan ratten heel snel de link leggen dat het de bedoeling is om hun behoefte daar te doen. 

Hoe laat ik mijn nieuwe rittens het beste aan mij wennen?
Allereerst is het logisch dat je rittens na de verhuizing even moeten wennen aan een volledig nieuwe omgeving. Houd daar dus ook rekening mee. Om ze daarin het beste te helpen, en ze snel laten thuis voelen, is het van belang dat je veel met ze bezig bent, zeker in het begin. Pak ze veel bij je, geef ze lekkers uit je hand en neem ze bijvoorbeeld mee in een knuffelzak. 


Wat heb ik allemaal nodig? Wat mag ik absoluut niet vergeten aan te schaffen?
Omdat er zoveel aanbod is, kan ik mij goed voorstellen dat je "door de bomen het bos niet meer ziet". Daarom heb ik een handige checklist voor je gemaakt, waar je precies kunt terugvinden wat je allemaal nodig hebt. 

Hoe werkt het ophalen?
Rittens verhuizen bij mij als ze tussen de 7 en 8 weken oud zijn én minimaal 120 gram wegen. 1 tot 2 weken van te voren krijg je van mij een bericht met 3 a 4 mogelijke ophaalmomenten. Dan kun je zelf een voorkeur doorgeven voor wat jou het beste uitkomt. Ik probeer altijd zowel doordeweeks als in het weekend tijd te maken en zowel overdag als in de avond. Op die manier zou er voor iedereen een optie bij moeten zitten. 

Ik wil mijn rittens graag later ophalen, kan dat ook?
Mocht er in de genoemde opties nu echt niks te regelen zijn om je dieren op te halen, dan kunnen we altijd kijken naar een andere optie. Wel ga ik er vanuit dat wanneer jij dieren reserveert (en dus weet wanneer ze verhuizen) dat je ook regelt dat je dan tijd hebt. Wil je bijvoorbeeld eerst nog 3 weken op vakantie, dan kun je misschien beter een ander nest kiezen... Mocht je nou toch rittens willen uit een specifiek nest, maar niet in staat zijn om ze op tijd op te halen, dan kunnen ze in overleg langer blijven tegen een oppastarief. Je betaald dan een vergoeding voor de periode dat je dieren hier langer verblijven. 

 

Ik heb al ratten en wil mijn groep uitbreiden maar ben onzeker over de koppeling. Kun je mij daarbij helpen?
Als je dat nog nooit gedaan hebt, snap ik dat het overkomt als een megagroot iets. Soms gaat het erg snel goed en is er weinig aan de hand, en soms heb je dieren die de koppeling een flinke uitdaging maken. Om het iets overzichtelijker te maken heb ik hier een pagina waar stap voor stap staat uitgelegd hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik kan je altijd helpen met advies geven en zal altijd tijd maken om je te helpen. Mocht je het nou echt niet zelf aandurven, dan kan ik ook de koppeling voor je doen. Hoe dat in zn werk gaat kun je hier terugvinden; Hulp bij koppeling/introduceren. 

 

Ik heb een probleem met ratten die ik ergens anders heb gekocht, kun jij mij helpen?
Als jouw ratten van een andere fokker komen, dan is het van belang dat je die fokker er ook over benadert. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik "het vuile werk mag opknappen" van een 'collega'. Natuurlijk mag je mij altijd om hulp vragen en zal ik altijd proberen om met je mee te denken. 

 

Heb je dit allemaal doorgelezen maar staat jouw vraag er niet bij? Of twijfel je nog ergens over? Je mag altijd contact op nemen!